kadastro parseli-imar parseli uyumsuzluğu

6 yıl 10 ay önce #6725 Yazan: tarihci39
Sayın ilgili öncelikle affınıza sığınarak açtığım başlığın tam olarak sorunumuza uyup uymadığı konusunda emin olmadığımı belirtmek isterim. Sorunumuzu dilimin döndüğünce detaylı anlatmaya çalışacağım. Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
1973 yılında satın alınan dükkan vasfında iki parselin daha önceki toplam alanı tapularında toplam 26.5 metrekare iken satış ile birlikte verilen tapular toplam 17.9 metre karedir.(Yola terk nedeniyle) Bu parseller üzerindeki eski yapı yıkılmış ve yerine belediyeden ruhsat alınarak imarlı bir yapı 1977 de yapılmıştır. 1991 yılında yan parsellerin satışı esnasında imar durumunda belirtilen ölçülerle mevcut ölçülerin bir birini tutmadığı görülmüştür. Şöyle ki ; sahibi olduğumuz iki parselin cephesi kadastro ve imar kayıtlarında 5.90 gözükmesine rağmen mevcutta 4.80 (Fazlalığı yan parselde), derinlik ise 3. iken mevcut halinde 4 metredir. Yani komşu parseller ile fiili olarak birbirine işgal durumu söz konusudur. Belediye ile görüştüğümüzde sahibi olduğumuz parsellerden iki kez yol terki yapıldığı ve böylece alanımızın 12 metrekare civarında olduğu söyleniyor.
Bu durumda aklıma takılan sorular şunlar:
1- Tapuda iki parselin alanı 17.9 iken gerçekte 12 metrekareye nasıl düşmektedir.
2- yola terkler satıştan önce olmasına rağmen tapuya neden yansıtılmamıştır. Yani 12 metrekare tapu verilmemiştir.
3- Belediye bina yapılması için ruhsat vermiştir. Yani mevcut yapı ruhsatlıdır. Bu durumda imar planındaki ölçüler ile mevcut ölçüler biribirini neden tutmamaktadır.
4-Komşu parsel maliki kendi binasını yıkıp yeniden inşaat yapmak istediğinde bizden işgal ettiği alanı terk etmek durumundamıdır.
5- Bizim komşu parsele derinlikten fazla olan kısmı terk etmemiz zorunlu mudur? Binamızı yıkma durumunda kalabilir miyiz?
6- İzlememiz gereken yasal yol nedir?

İfadelerim için şimdiden özür diliyorum. Zira teknik duruma çok vakıf değilim.
Ek Dosyalar:

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

6 yıl 9 ay önce #6760 Yazan: hkocak
Sn. "tarihçi39" dikkatine;

Sorunuzu uzunca yazmışsınız. Evet ama mevcut verilere göre bazı soruların cevabını vermek mümkün değildir... Tapuda iki parselin yüzölçümü toplamı 17,9 m2 iken 12 m2'ye nasıl düşüyor? Asıl bu soruyu siz değil, soruya cevap vermeye çalışan kişi sormalıdır... Esas olan tapu kütüğündeki bilgilerdir. Geri ile ilgili resmi bir işlem yapılmadığı sürece tapudaki bilgi neyi gösteriyorsa odur... Parselinizi şekli de paftasında görünür. Bu da tapu kütüğünde bilgileri doğrulaması gerekir. Siz öncelikle bir aplikasyon yaptırıp, resmi olarak parsellerin sınırlarını bir görün. Göreceğiniz sınırların 17,9 m2'yi doğrular şekilde olacağını düşünüyorum.

Daha sonra da, o parsellerin toplam yüzölçümünü 12,00 m2'ye düşüren işlemin ne olduğunu belediyeden daha somut öğrenmeye çalışın. ... Hüseyin KOÇAK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.053 saniye
Geliştiren: Kunena Forum