HÜKMEN KAT İRTİFAKI KURULMASI

8 yıl 9 ay önce #4554 Yazan: dörtgöz
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığının 13.08.2015 tarih 922690 sayılı talimatı şöyledir; Diyarbakır 1. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülmekte olan bir dava sırasında verilen ara karar ile karara ekli mimari projeye göre Yenişehir Tapu Müdürlüğünce kat irtifakı kurulması ve mahkemeye bilgi verilmesi istenmiş, bir kişi de bu işi takip etmek üzere mahkemece yetkilendirilmiştir.
Yargıtay İçtihadı Birleştirme Hukuk Genel Kurulunun E:2013/1 ve K:2014/1 sayılı kararında belirtildiği üzere, usul kanunumuz sadece nihai kararların temyiz edilebileceklerini kabul ettiğinden (HMK.341/1 ve 361/1) ara kararlar tek başlarına temyiz edilemez. Yargılamayı sona erdirip, mahkemenin dosyadan el çekmesini gerektirmediği (nihai karar olmadığı) için tek başlarına temyiz edilemeyen ara kararlar, ancak bir nihai karar olan hüküm ile birlikte temyiz edilebileceğinden temyizi kabil olmayan kararlardır.
Bu nedenle ara kararların infazı için kesinleşmesine gerek yoktur. kesinleşme şerhi aranmadan infaz edilmelidir.
Mahkeme kararlarına uymak ve kararların infazını geciktirmeden yerine getirmek anayasa gereği idaremizin görevi ve ödevi olması sebebiyle, 6100 sayılı HMK.nın 394. maddesi uyarınca aksine bir karar bulunmaması halinde yukarıda anılan mahkeme kararının; mahkeme müzekkeresine ekli projeye uygun olarak ve kat irtifakı kurulmasındaki genel uygulamalarımız kapsamında tapu müdürlüğünce yapılması gereken kontrollerin de yapılarak (14. maddede sayılan belgelerden eksik olan varsa tamamlattırılarak) mahkemenin yetkilendirdiği/yetkilendireceği kişinin müracaatı ile infaz edilmesi ve sonucundan mahkeme dosyasına bilgi verilmesi gerekir.
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: bedrettin toy, Ahmet Oğuz Ganioğlu

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.045 saniye
Geliştiren: Kunena Forum