kefalet ipoteği

8 yıl 5 ay önce - 8 yıl 4 ay önce #4853 Yazan: mete
Zirai ipoteklerde malik ile ipotek borçlusu farklı olduğunda, ve malik gönderilen banka evraklarında müteselsil kefil olarak görüldüğünde, maliğin tapuda işlem aşamasında okuma yazma bilmediği anlaşıldığında, işlem şahit alınarak yapılmalı mıdır?

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 4 ay önce #4872 Yazan: dodo
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Dairesi Başkanlığının 19/04/2013 tarih 29-3156 sayılı talimatında :

"04/02/2011 tarih ve 27836 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu 01/07/2012 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Kanunda birtakım yeni düzenlemeler öngörülmüş olup "Kefalet" konusu da 581 ilâ 603'üncü maddeleri arasında
ayrıntılı olarak düzenlenmiştir. Kanunun 581. maddesi ile "Kefalet sözleşmesi, kefilin alacaklıya karşı, borçlunun borcunu ifa etmemesinin sonuçlarından kişisel olarak sorumlu olmayı üstlendiği sözleşmedir" denilerek kişisel kefaletin düzenlendiği,
583. maddesi ile "Kefalet sözleşmesi, yazılı şekilde yapılmadıkça ve kefilin sorumlu olacağı azamî miktar ile kefalet tarihi belirtilmedikçe geçerli olmaz. Kefilin, sorumlu olduğu azamî miktarı, kefalet tarihini ve müteselsil kefil olması durumunda, bu sıfatla veya bu anlama gelen herhangi bir ifadeyle yükümlülük altına girdiğim kefalet sözleşmesinde kendi el yazısıyla belirtmesi şarttır." denilerek, kefaletin yazılı şekil koşuluna bağlı tutulduğu ve belli hususların kefilin el yazısı ile yazılmasının zorunlu olduğu, ..."

denmektedir. Buradan da anlaşılacağı üzere malikin okuma yazma bilmemesi durumunda kendi el yazısıyla bu durumu belirtemeyeceğinden kefil olarak ipotek yapamaz. Kanun oldukça açık. Bankanın ya da kooperatifin sorumluluğu alması durumu değiştirmez.

Erdal KAMALI
Tuzla Tapu Müdür Yrd.
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: mete

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 3 ay önce #4980 Yazan: bedrettin toy
OKUMA YAZMA BİLMEYENİN KEFALETİ VE EŞİNE RIZASI

Okuma yazma bilmeyenlerin kefalet işlemlerinde de Borçlar Kanunun kefalet hükümlerine uyulması zorunludur. Okuryazar olmayanların kefaletlerinin iki tanık huzurunda kendilerine okunması, tanıklar huzurundaki kabul beyanlarının resmi senede yazılması, bu metnin altına ilgilinin parmak izinin ve tanıkların imzalarının alınması gerekir. Ayrıca yazılı eş rızasının bulunması da şarttır. Rıza verecek eş okuryazar değilse eşin rızasının da aynı şekilde iki tanık huzurunda alınması şarttır. (Gürsel Öcal DÖRTGÖZ)
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: hkocak

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 3 ay önce #4994 Yazan: mete
Öncelikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Bu konuda müdürlüklerde farklı uygulamaların olduğu, ve uygulama konusunda tereddüt oluştuğu iki cevabın farklı olmasından da anlaşılıyor.Kefalet durumunda el yazısı zorunluluğu nedeniyle işlem yapılmamakta idi ama daha sonra bu tür taleplerin karşılanması ile ilgili bir talimat ya da genelge göremediğimiz için taleplerin karşılanması ile ilgili tereddüt devam etmektedir.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.070 saniye
Geliştiren: Kunena Forum