2016/2 hesap hatası alan düzeltmesi

3 yıl 9 ay önce #7635 Yazan: Belmert1
Sayın merhaba. Ekte göndermiş olduğum 267 nolu parselin bulunduğu alanda Belediye olarak 18 uygulaması yapıyoruz. 267 nolu parselin planimetre karnesinde okuma farklarında 163-263 olarak gelen farkın 263 üzerinden hesap yapıldığı ve alanın 1052 m³ olarak hesaplandığı ve bu şekilde tescil gördüğü; ancak kadastro müdürlüğünün yaptığı incelemede parselin takeometriden gelen alanın planimetre karnesinde 163 olan farkla hesaplanan alanla örtüştüğü tespit edilmiştir.buna göre 2016/2 ek 3 düzeltme formu hazırlanarak düzeltilmesi için tapuya gönderilmiştir.
Bu parselin maliki vefat etmiş olmasından dolayı tapu müdürlüğü malike tebliğ edebilmek için intikal istemektedir. resen yapılan düzeltmelerde intikal şartı gerekli midir?
Ek 2: 2350 nolu parselde planimetrede 1830.00 m² gelen alan, basit yazım hatası sebebiyle tapu kütüğüne 1380.00m² olarak tescil edilmiştir. Kadastrodan 2016/2 ek3 düzeltme formu hazırlanarak düzeltilmesi için tapuya gönderildi. Bu parselde de malikin vefat etmiş olması sebebiyle intikal talep edildi.
Her iki parsel için 2016/2 genelgesine göre resen yapılabilen bu işlemler intikal şart zorunlu mudur?
Şayet alan kaybı olan parselde malikler intikalden kaçınır ise yaptığımız 18 uygulaması işlemi bekleme de mi kalacak.
Saygılarımla....
Ek Dosyalar:

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

3 yıl 9 ay önce #7636 Yazan: hkocak
267 nolu parseldeki hata bir hesaplama hatasıdır ve Kadastro Kanununun 41’inci maddesi gereğince düzeltilmesi gerekir. Bunun formalitesi de Kadastro Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmelidir. Malik ölmüş olsa ve henüz mirasçılar üzerine almamış olsa da düzeltmenin formalitesi aksamamalıdır. (Tebligat Kanunu)
2350 parsele gelince; bu parseldeki bir yazım hatasını düzeltmek için; malik ya da mirasçıları aramaya gerek, herhangi bir talep olmadan düzeltilip, Medeni Kanunun 1019’uncu maddesi gereğince ilgilisine bilgi verilmesi gerekir. Malik ölü ve mirasçılar da üzerine geçirmediğinden, 1019’u işletmek gerekmeyebilir. Ancak, intikal sırasında mirasçıların ıttılasına girer.
Ek bilgi; Tapu Sicil Tüzüğünün 74'üncü madde birinci fıkrası; "Kütük, yevmiye defteri ve yardımcı sicillerde, belgelere aykırı basit yazım hatası yapıldığının tespit edilmesi hâlinde, müdür tarafından nedeni düzeltmeler sicilinde açıklanarak, re'sen düzeltme yapılır." hükmündedir... Burada talep zorunluluğu bulunmamaktadır... İdaremiz tarafından yapıldığı bariz bir şekilde görünen bir hata var ve biz bunu hiç bir tereddüde kapılmadan anlayabiliyoruz ve bir de 74'üncü madde birinci fıkra ortada... (74'ün sonraki fıkraları, konu talep ile gündeme gelmesi hali ile ilgilidir.)
Yani Tapu Müdürü, konu ıttılasına girer girmez, herhangi bir talebe gerek kalmaksızın gerekli düzeltmeyi yapması ve yaptığı düzeltmeyi de Medeni Kanunun 1019'uncu maddesine göre ilgilisine bildirmesi gerekir.
Aksi halde; belediye 18 uygulamasını hatalı yüzölçüm üzerinden yapmak durumunda kalır ve ilgilisi (Kurumumuzun, gereksiz mevzuat takıntısı yüzünden) zarara uğramış olur ya da haksız kazanç sahibi oplur... İleride bu konu şikayet konusu olursa, zarara uğratan olarak Tapu ve Kadastro İdaresi sorumlu olur. Dolayısıyla tapu kadastro personeli.
Burada genel amaç ne olmalıdır? ... Genel amaç; bir işlemi yaparken ya da yapmaktan geri kalırken şunun dikkate alınması gerekir; ben bunu böyle yaparsam (ya da yapmazsam) ilgilisine zarar vermiş olur muyum (ya da haksız bir kazanç sağlamış olur muyum? sorusunu sormak olmalıdır.
Eğer tapu kadastrocunun, yapması gereken işlemi yapmadığı için bahsi geçen parselin ilgilisine zarar vermek (ya da haksız kazanç sağlamış olmak) durumuna düşer ve de sorumlu olur. ... Hüseyin KOÇAK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

3 yıl 9 ay önce #7637 Yazan: Belmert1
çok teşekkür ederim sayın hocam. saygılar.....

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.061 saniye
Geliştiren: Kunena Forum