Trafo yeri

7 ay 3 hafta önce #7786 Yazan: aynura
Hocam 18 uygulaması yapacağım yerde trafo yeri var. Uygulamada trafo yerinin durumu nedir? Kimin adına tescil edilmesi gerekir? Doptan mi düşülür?

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

7 ay 3 hafta önce #7787 Yazan: hkocak
Sn. "aynura" dikkatine;

“Uygulama yapılacak yerde trafo var?”… Öncelikle trafo yeri nasıl var? Açıklamak gerekir… Mevcut bir trafo yeri var, o mu uygulamaya giriyor. Yoksa, henüz trafo yeri yok, uygulama yapılmak suretiyle mi elde ediliyor?

Trafo yeri halen fiilen mevcut ise; bu yer kamulaştırılmak suretiyle oluşturulmuş demektir. Ve tescili de kamulaştırmayı yapan kurum (TEİAŞ) adınadır… Bu şekilde ise; trafo parseli uygulamaya girdi-çıktı yapılır. DOP kesilmez… Çünkü DOP, değer artışı nedeniyle kesilir. Halbuki trafo yeri için böyle bir şey söz konusu değildir.

Fiilen trafo yeri oluşmamış ancak, imar plânı gereğince trafo yeri oluşturuluyorsa; öncelikle trafo yerinin DOP’tan oluşturulacağına dair yasal bir dayanak bulunmamaktadır. Bu yolda Danıştay kararına da rastlamadım.

Trafo yeri kamulaştırma suretiyle oluşturulur… Öncesinde kamulaştırılmak suretiyle oluşturulmuş bir trafo yeri yoksa; 18 uygulamasıyla, doğrudan “trafo yeri” adı altında bir yer oluşturup, kime tescil edeceğiz konusuna kafa yormamak gerekir diye düşünüyorum… O trafo yeri de tıpkı herhangi bir imar parseliymiş gibi oluşturulmalı, diğer imar parselleri için ne yapılıyorsa aynısı ona da yapılmalı, yani müstakil ya da hisseli olarak uygulama sahasındaki parsel maliklerine tahsis edilmeli (mümkün olduğunca trafo hangi kadastro parseline rastlıyorsa, o parsel malikine tahsis edilmeye çalışılmalı), Uygulama kesinleştikten sonra da trafoyu kuracak olan ilgili idare o yeri kamulaştırmalı, diye düşünüyorum. … Hüseyin KOÇAK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.161 saniye
Geliştiren: Kunena Forum