By using this website, you agree to the use of cookies as described in our Privacy Policy.

Mezarlık Yerinin tevhid ve İfrazı

Daha fazla
9 yıl 8 ay önce #4567 Yazan: _MuRaT_
Mezarlık Yerinin tevhid ve İfrazı, _MuRaT_ tarafından oluşturuldu
Köy tüzel kişiliğine ait mezarlık olarak tescil görmüş parsel 7800.00 m² geliyor. Bu mezarlığın köyün ihtiyacı olan miktardan fazla olduğunu ve mezarlık olan bu yerin köyün ihtiyacı olan kadar kısmı ayırıp geri kalan miktarını başka bir parsel ile birleştirip ifraz yapmak isteniyor. İfrazı yapıldıktan sonra dışarıdan gelen ve köyde arazisi bulunmayan köylüsüne arsa tahsis etmek amacı ile bu ifraz istenmektedir.
Bu parsel köy yerleşik alanı içerisinde kalmakla beraber yola cephe ve derinlik şartlarını sağlıyor yani kısaca teknik anlamda ifrazında bir sakınca görünmüyor. Benim sorum mezarlık yerlerinin ifrazı hakkında herhangi bir özel kanun veya engelliyici bir durum var mıdır.
Bilgilerinize ihtiyaç duyuyorum üstadım, cevabınız için şimdiden teşekkürler.
Şu kullanıcı(lar) teşekkür etti: Şükrü MERCİMEK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş yap ya da Hesap açın.

Daha fazla
9 yıl 8 ay önce #4582 Yazan: 71excalibur71
71excalibur71 tarafından Mezarlık Yerinin tevhid ve İfrazı konusunda yanıtlandı
kadastro tekniği açısından bakmakla yükümlü olduğumuz bahse konu işleme sıırlayıcı bir hüküm bulunduğunu sanmıyorum. zaten plansız alanlar yönetmeliğini irdelemişsiniz. dikkat edilmesi gereken husus mezarlıktan ayrılan kısmın cinsinin yine mezarlık olması ve herhangi bir parsel ile birleşirse, birleştiği parselin cinsine mezarlık cinsinin eklenerek (tarla ve mezarlık gibi) tescilin sağlanmasıdır.
siz buna dikkat edin, nasılsa mezarlık vasfını değiştiremeyecekler ve arsa diye birilerine mezarlığı satamayacaklardır.
kolay gelsin...
Şu kullanıcı(lar) teşekkür etti: Şükrü MERCİMEK, _MuRaT_

Lütfen sohbete katılmak için Giriş yap ya da Hesap açın.

Daha fazla
9 yıl 8 ay önce #4628 Yazan: dörtgöz
dörtgöz tarafından Mezarlık Yerinin tevhid ve İfrazı konusunda yanıtlandı
MEZARLIKLARIN HUKUKİ DURUMU
Mezarlıklar, ölülerin gömülmesine terk ve tahsis edilen yerlerdendir. Mezarlıklar; şehir ve kasabaların mesken ve diğer maksatlarla bina yapılan sahaları hududundan, mezarlık hududuna en aşağı 500 m. mesafede tesis edileceklerdir. Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 214.maddesine göre; Fenni şartları ve vasıfları haiz olmayan ve sıhhi mahzurları görülen mevcut mezarlıklar hali üzerine terk olunarak yeni mezarlıklar ihdas ve tesis edilir.
Belediyenin görev ve yetkileri belediye sınırları ile sınırlı olduğundan bir belediye mezarlık yeri olarak kullanılmak amacıyla belediye veya mücavir alan sınırları dışında bulunan bir taşınmazın devrini isteyemez veya kamulaştıramaz.
Genel olarak mezarlıklar, sınırları içerisinde bulunduğu kamu tüzel kişiliğine aittir. İdare ve nezaret görevi, içerisinde bulunduğu kamu kuruluşuna aittir. Yasalarımıza göre bir şahsın, derneğin veya Camiinin mezarlığı olamaz.
Umumi mezarlıkların mülkiyeti belediye bulunan yerlerde belediyelere aittir. Bu yerler satılamaz ve kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği yolu ile iktisap edilemez. Ancak “3402 sayılı Kadastro Kanunu'nun 16/A. maddesi gereğince, metruk mezarlıkların zilyetlikle kazanılmasını önlemeye yönelik yasalarımızda hüküm bulunmadığından metruk mezarlıklar zilyetlikle kazanılabilir.
3998 sayılı Mezarlıklar Kanununun "Mülkiyet" başlığını taşıyan 1. maddesi, "devlet mezarlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü yönetimindeki tarihi mezarlıklar ile şehitlikler ve cemaatlere ait özel statüsü bulunan mezarlıklar hariç, umumi mezarlıkların mülkiyeti belediye bulunan yerlerde belediyelere, köylerde köy tüzelkişiliklerine aittir. Bu yerler satılamaz ve kazandırıcı zamanaşımı zilyedliği yolu ile iktisap edilemez." hükmündedir.
Aynı Kanunun "Korunma" başlığını taşıyan 2. maddesi, "Mezarlıklar ve şehitlikler ile mezarlar bozulamaz, tahrip edilemez ve kirletilemez. Bu yerler imar mevzuatı ile veya başka hergangi bir şekilde park, bahçe, meydan, otopark, çocuk parkı, yeşil alan gibi sahalar olarak ayrılamaz ve asli gayesi dışında hiç bir amaç için kullanılamaz. Yol geçme zorunluluğu bulunduğu İçişleri Bakanlığınca kabul edilen mezarlıklar veya bölümleri bu hükmün dışındadır." hükmündedir.
Mezarlıkların İnşaası Yönetmeliğinin "Mezarlıkların mülkiyeti" başlıklı 8. maddesi, "1) Umumî mezarlıkların mülkiyeti belediye bulunan yerlerde belediyelere, köylerde ise köy tüzel kişiliklerine aittir. Bu yerler satılamaz ve kazandırıcı zamanaşımı zilyetliği yolu ile iktisap edilemez.
(2) Mezarlıklar ve şehitlikler ile mezarlar bozulamaz, tahrip edilemez ve kirletilemez. Bu yerler imar mevzuatı ile veya başka herhangi bir şekilde park, bahçe, meydan, otopark, çocuk parkı, yeşil alan gibi sahalar olarak ayrılamaz ve asli gayesi dışında hiçbir amaç için kullanılamaz. Yol geçme zorunluluğu bulunduğu İçişleri Bakanlığınca kabul edilen mezarlıklar veya bölümleri bu hükmün dışındadır. Mezarlık vasfı taşımayan mevcut mezarlıklar da mezarlık dışında başka hiç bir amaç için kullanılamaz." hükmündedir.
Aynı Yönetmeliğin "Mezarlık vasfı taşımayan mezarlıklar" başlıklı 10. maddesi, "1) Mezarlık vasfı taşımayan mevcut mezarlıklarda gerekli düzenlemeler yapılarak cenaze defnine devam edilir.
(2) Gerekli düzenlemelerle mezarlık vasfı kazandırılamayacaksa, il veya ilçe umumî hıfzıssıhha kurulunun kararıyla yeni cenaze defnine izin verilmez. Bu mezarlıkların bakım ve onarımı bağlı bulunduğu belediye veya köy ihtiyar heyeti tarafından yapılmaya devam edilir. Bu alanlar mezarlık dışında başka hiç bir amaç için kullanılmaz." hükmündedir.
Yukarıdaki hükümlerden anlaşıldığı üzere mezarlıkların mevcut haliyle korunması esastır. İfraz veya başka parsellerle tevhidi mümkün değildir. Gürsel Öcal DÖRTGÖZ
Şu kullanıcı(lar) teşekkür etti: kemalpasakadastro, _MuRaT_

Lütfen sohbete katılmak için Giriş yap ya da Hesap açın.

Sayfa oluşturma süresi: 0.178 saniye