ifraz ve kamulaştırma

10 ay 3 hafta önce #7759 Yazan: alpii
Hocam iyi çalışmalar.

İmar planında yol olarak planlanan arsanın yol kısmının kamulaştırılması yapılacaktır. Ancak yol olarak planlanan yerin kamulaştırılması ile yol arsayı 2 ye bölmektedir. A, B ve C parsellerine ayrılmasına C ile gösterilen alanın yol olarak kamulaştırılmasına diye encümen kararı alınmıştır. Buna göre;
1) A, B ve C parsellerine ayrılmasına C ile gösterilen alanın yol olarak kamulaştırılması diye ifrazen kamulaştırma yapılmasına diye encümen kararı alınması uygun mudur?
2)Kadostro müdürlüğüne idare, ilk önce resen ifraz ile oluşacak parselleri ve yolu vatandaşlar adına tescil edilip sonra mı kamulaştırma işlemi yapılmalıdır? Yoksa, yol olan kısımın krokisinde gösterildiği yüz ölçümü kadarının kamulaştırılması vatandaşlarca anlaşıması ile mi ifraz edip yol olan yerin kamulaştırmasını idare adına tescil edilmelidir.
3) 31/b şerhi tapu kütüğüne konulmalı mılıdır?
4) Taşınmaz da ki ilgili kişilerden kimileri vefat etmiş olup mirasçıları verasat ilamı düzenlettirmemişlerdir. kişerilern mirasçılarını bildiğimiz için miras bırakan kişinin hissesine düşeni mirasçılarına pay ederek kamulaştırma işlemi yapıla bilir mi?

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

10 ay 2 hafta önce #7760 Yazan: hkocak
Sn. "alpii" dikkatine;

CEVAP) Sorudan anlaşılan; imar plânında yol olan bir yerin kamulaştırması söz konusudur. Örneğimizde yol parselin içinde geçmektedir. Yolun geçmesiyle birlikte parsel de ikiye ayrılmaktadır. A ile gösterilen parça yolun bir tarafında kalırken, B ile gösterilen kısım da yolun diğer tarafında kalmaktadır. C ise, imar plânında yol olarak ayrılan kısma verilmiştir.
Öncelikle soruyu soran kim? Kamulaştırmayı yapan idare mi? … Plâna uygunluğu onaylayan idare mi (belediye mi)? … Tapu ve Kadastro İdaresi mi? … Bu anlaşılmıyor.
1) İlk sorunu cevabı; Kamulaştırma plânı gereğince idare tarafından bir plân belediyeye sunulmuş, belediye de, bu işlemin imar plânına uygunluğunun onaylamış olmalıdır… Belediyenin kararında, alınan kararında, kamulaştırma nedeniyle yapılan bu ifraz işleminin imar planına uygun olduğunu karar bağlaması yeterlidir. Bu kararında, oluşan parçaların özelliği de belirtilir. Dolayısıyla yolda kalan kısım (ki C ile gösterildiğini belirtiyorsunuz) yol olarak belirtilir… O kadar. Kamulaştırma şu parça için yapılmalı demesine gerek yok.
2) İkinci soruda önerdiğiniz her iki yol da uygulanabilir… Ancak şu şekilde olması daha sağlam olur… parselin birden fazla maliki olabilir. Kamulaştırma formalitesi her malik için aynı anda gerçekleştirilmesi her zaman mümkün olmadığından; ilk öneriniz daha uygundur. Önce her bir parseli ayrı olarak yine malikleri adına tescil ettirip, kamulaştırılan kısım ile ilgili formalitelerin C ile gösterilen kısmın tapu kütüğü üzerinde yürütmektir. (İşin şekli yönü, Tapu ve kadastro Genel Müdürlüğünün 1467 sayılı genelgesinde yer almaktadır.) Bütün malikler yönüyle kamulaştırma formalitesi tamamlandıktan sonra, parselin kütük sayfası da kapatılmalıdır… Mülkiyet idareye geçmemelidir. Zira yollar tescile tabi değildir ve de parsel ile ilgili kamulaştırma formalitesinin tamamlanması üzerine, tapu kütük sayfası kapatılmalıdır.
3) Evet 31/b şerhi tapu kütüğüne konur. Ancak önce 7’nci madde belirtimi yapılması aşaması vardır… 7’nci madde gereğince tapu kütüğüne gerekli belirtimin yapılıp, devamında 13’üncü madde gereğince ilgililere tebligat yapılıp, ilgilisinin rızası ya da mahkeme kararı alındıktan ve de işleme ait teknik dosyası hazırlanarak, kadastro müdürlüğünün kontrolünden geçip, dosya tapu müdürlüğüne iletildiğinde, tapu kütüğüne 31/b şerhi işte o zaman konur.
4) YARGITAY 5.HD. 25.12.2017 tarih E.2026/14950 sayılı kararı; “Ölü olan davalılara gönderilen tebligatların iade geldiği anlaşıldığından mirasçıları tespit edilerek adlarına dava dilekçesi gerekçeli karar idarenin temyiz dilekçesi ve eklerinin usulüne uygun tebliğ edilip, taraf teşkili sağlandıktan sonra sonucuna göre karar verilmesi gerektiğinin düşünülmemesi isabetsizdir.” şeklindedir.
Yani taşınmazı kamulaştırılan kişi ölü ise, öncelikle onun mirasçılarının resmi bir şekilde belirlenmesi gerekir. … Hüseyin KOÇAK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.067 saniye
Geliştiren: Kunena Forum