KOP DÜZENLEMESİ

11 yıl 1 ay önce #142 Yazan: SİYABEND
Belediyenin 18. Madde uygulaması gerçekleştirdiği bölgede İmar Planında Resmi Kurum vardır. Sözkonusu bölgede Arsa ve Arazinin(tarla) bulunduğu ve bölgenin bir kısmında yapılaşma olduğu bölgenin bir kısmında da yapılaşma olmadığı bir düzenleme alanıdır. Belediye Bölgede arsa vasfında küçük parsellere KOP uygulması gerçekleştirildiğinde 1 m2 'nin altında bir sürü hisse ortaya çıkmaktadır. Sözkonusu bölgede vatandaşlar parsellerini satış işlemi ile başkalarına devrettiklerinden vatandaşların duruma itirazı olacaktır.
Belediye olarak biz KOP düzenlemesi yapmadan , sadece resmi kuruma denk gelen parselden tahsis etme yoluyla uygulamayı gerçekleştirmek istiyoruz. KOP düzenlemesi İmar Kanununda bulunmamaktadır, sadece İmar Yönetmeliği ile uygulamanın yapılabileceğini belirtilmektedir.
Kadastro ve Tapu Müdürlüğü Yönetmeliği Belediyey dayatabilirler mi?
ve
Belediye KHKPO (kamu hizmetleri katılım payı oranı) yani KOP'u uygulamak zorunda mı?

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

10 yıl 10 ay önce #656 Yazan: yusuf1281
Sayın hocam,
1.sorum- Daha önce 18 uygulamasından çıkan parsellerin (bu uygulama sahasında resmi kurum alanı olmadığından KOP hesaplanmamıştır.) uygulama görmemiş parsellerle birlikte yeni 18 uygulamasına dahil edildiğinde 18 uygulamasından çıkan parsellerden KOP alınarak resmi kurum alanına tahsis edilmelimidir?
2. sorum- Daha önce 15 ve 16. maddeye göre yol terki olan parsellerde (hesaplanan DOP miktarından fazla terki olduğu için DOP alınmayacak parseller için) KOP payı alınarak resmi kurum alanlarına tahsis yapılacak mıdır?

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

10 yıl 8 ay önce #974 Yazan: RUKİYE UYSAL
Hocam, KOP miktarını hangi mevzuata göre belirliyoruz ?

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

10 yıl 8 ay önce - 10 yıl 8 ay önce #975 Yazan: hkocak
* KOP MEVZUATI VE HESABI (Kullanıcı adı "RUKİYE UYSAL", "yusuf1281" ve "SPARTACUS" dikkatine)

Sn. "RUKİYE UYSAL";

KOP kesimi ile ilgili düzenleme 18'inci Madde Uygulama Yönetmeliğinin 12'nci maddesinde yer almaktadır. Madde metni; "Düzenleme sahasında buluınan hastane, kreş, belediye hizmet veya diğer resmi tesis alanı gibi umumi tesislere ayrılan alanların parselleri, düzenlemeye giren parsellerin alanları oranında pay verilmek suretiyle hisselendirilir" hükmündedir.

KOP olarak kesilebilecek oranla ilgili bir sınırlandırma bulunmaması olumsuz bir durumdur. Zira büyük bir alanda uygulama yapılıyorsa, KOP olarak kesilecek miktarın önemi olmayabilir ama uygulama sahası küçük olursa KOP olarak kesilecek oran da büyüyecektir. Bu işin olumsuz tarafı. Ama sanırım sizin sorunuz cevaplanmış durumdadır.

Sn. "SPARTACUS";

Yönetmeliğin hükümlerinin yerine getirilmesini Tapu ve Kadastro İdaresinin dayatması gibi değerlendirmemeniz gerekir. Ortada bir mevzuat varsa ona ilk etapta o mevzuatın muhatabı olan belediyelerin uyması gerekir.

KOP ile ilgili endişelerinize gelince; Yönetmelik gereği, uygulama sahasındaki bütün parsellerden eşit orande kesinti yapmanız gerekir. Kesintiyi, o parsel uygulama anında kime ait ise ondan kesilir ve KOP parselindeki hissesi de o kişi adına tescilli olur. Uygulama sonrasında o vatandaşın imar parsellerini satması, KOP'a giden kısmı da kapsamaz. İmar parsellerinin her biri nasıl ki birbirinden bağımsız ve de ayrı ayrı satışa konu edilebilirse, KOP parseline giden de diğerlerinin hepsinden bağımsızdır. Diğer bütün parsellerin satılmış olması, KOP parseline giden parseli bağlamaz. O parseldeki hisse yine ilk malike ait olmaya devam eder.

Uygulama sahasındaki parsellerden kesmeyip, hangi parsel üzerine denk geliyorsa onu tahsis etmek istiyorsanız onun adı KOP kesintisi olmaz. Siz o zaman o yerde kamulaştırma yapmanız gerekir. Başka türlü olmaz.
,
Sn. "yusuf1281";

18'inci maddenin 6'ncı fıkrası; "..... herhangi bir parselden bir defadan fazla düzenleme ortaklık payı alınamaz. Ancak bu hüküm o parselde imar plânı ile yeniden bir düzenleme yapılmasına mani teşkil etmez" hükmündedir. Bu hüküm ikinci bir DOP kesintisinin yapılamayacağı ile ilgilidir.

KOP farklı bir durumdur. DOP'un kesilmeyecek olmasının KOP kesintisini de ilgilendireceğini düşünmüyorum. Ayrıca yeni oluşturulan kamusal alan, önceki uygulama ile oluşmuş olan imar parsellerine de hizmet verceği de düşünülürse; yeni bir uygulamaya girmiş olan imart parsellerinden DOP kesilemez ama KOP kesilmesine engel bir mevzuat bulunmamaktadır.

Daha önce 15 ve 16'ncı maddeler gereğince yapılan terk oranı, bugün belirlenen DOP oranından daha fazla ise KOP kesilir mi, kesilmez mi? sorusuna gelince, benim hiç tereddüdüm yok kesilmesi gerekir. Birinci, sorunuz için farklı düşünen tartışılması gerekir diyen görüş çıkar mı bilmiyorum ama ikinci sorunuz hiç tartışma konusu bile edilemez. ... Hüseyin KOÇAK
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: RUKİYE UYSAL

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

10 yıl 8 ay önce #978 Yazan: RUKİYE UYSAL
Hocam kısacık bir süre zarfında sorumu cevaplandırdığınız için, daha yolun başında olan bizlere tecrübe ve bilgilerinizi paylaştığınız için size sonsuz teşekkürler.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.054 saniye
Geliştiren: Kunena Forum