Cinsi yol olan taşınmazın imar uygulamasına girmesi

9 ay 2 hafta önce #7772 Yazan: Mlh
Sayın Müfettişim;
Bir imar uygulaması işleminde uygulamaya giren parsellerden birinin cinsi tapuda yol olarak tescil edilmiş. Bu parsel 1954 yılındaki bir ifraz işlemiyle oluşmuş ve tapu kütüğüne ''Yapı yolları kanunu gereğince ileride istimlake tabidir.'' şerhi düşülerek tapuda yol cinsi ile tescil edilmiştir. Sonraki yıllarda bu parselde satış işlemi gerçekleşmiş ve şu anda zeminde yol olarak kullanılmamakta ve plan değişikliği ile imar adasında kalmaktadır. İmar uygulaması işlemine dahil edilen bu parsel için belediyeye tapu kaydındaki şerh bildirilerek parselin imar uygulaması işlemine dahil edilmesinde sakınca olup olmadığı soruldu ve belediye tarafından imar adası içerisinde kaldığından dolayı işlemin yapılmasında sakınca olmadığı ve işlemin yapılmasını isteyen bir cevap verildi. İmar uygulamasının herhangi bir dop kesintisi olmayıp dop ''0'' olarak işlem yapılmaktadır. Daha önceden yol olarak vatandaştan istimlak edilmek üzere ifraz işlemi ile tescil edilen bu parselin imar uygulaması işleminde uygulamaya tabi tutulabilirmi? Vatandaş ve belediye açısından bir zarar söz konusu olurmu?Konu ile ilgili bilgi, tecrübe ve yorumlarınıza ihtiyaç duymaktayım. Şimdiden teşekkür eder, saygılar sunarım.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

9 ay 2 hafta önce #7775 Yazan: hkocak
Sn."Mlh" dikkatine;

Biliyorsunuz ilk İmar Kanunu olan 6785 sayılı Kanun 1956 tarihlidir. Öncesi hakkında pek bilgimiz bulunmamaktadır. Ancak sonuç olarak; şahıs adına tescilli bir parsel var. Her ne kadar cinsi YOL da yazsa, ileride kamulaştırılacağından bahsedilmesi de göstermektedir ki, kamulaştırma işlemi yapılmadığı sürece bu parsel şahıs adına olmaya devam edecektir.

Parselin cinsinin YOL görünmesi ise pek bir şey ifade etmemesi gerekir diye düşünüyorum. Bahsettiğiniz Kanun gereğince fiilen yol geçirilmiş fakat kamulaştırma işlemi yapılmadığından parselin mülkiyeti şahıs adına kalmaya devam etmiştir. (Düşünün o şahıs sizsiniz. Parselinizin cinsi yol gösterildiği için, yeni bir uygulamada size yer verilmiyor. Hak kaybınıza sebebiyet verilmiş olmaz mı? Anayasa ile güvence altına alınmış olan mülkiyet hakkınız ihlal edilmiş olmaz mı?)

Sonuç olarak konuyu uzatmaya gerek yok! ... Bence, o parsel yeni bir imar plânı uygulamasında o yerin imar adasında kalmasıyla, yolda kalması arasında da bir fark olmamalıdır… (DOP sıfır demişsiniz. Sıfır ya da değil fark etmez)… Halen (vasfı yol görünen) o parsel kimin adına kayıtlı ise onun adına uygulamaya girmeli, var ise DOP kesintisi yapıldıktan sonra kalan miktar malik adına imar parseline tahsis edilmelidir, diye düşünüyorum. … Hüseyin KOÇAK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.053 saniye
Geliştiren: Kunena Forum