İmar Uygulamasında Geri dönüş İşlemi

2 ay 1 hafta önce - 1 ay 5 gün önce #7830 Yazan: Atila061
Tabiat Varlılarını Koruma Bölgesinde yapılan imar plânına bağlı imar uygulaması sonucu imar parselleri oluşturulmuştur. İmar uygulamasından (3194/18’inci madde uygulaması) sonra bu bölgenin tamamında alınan karar ile imar planının tamamı iptal edilerek bölge plansız alan olarak ilan edilmiştir. Buna göre;
1 – Bölgenin plansız alan ilan edilmesi gerekçe gösterilerek imar uygulaması iptal edilerek geri dönüş yapılabilir mi?
2 – 3194 sayılı Kanunun 18’inci maddesine göre geri dönüş yapılırsa; kadastral yoldan ihdas edilen ve DOP olarak terk edilen yoldan ihdas parselleri yol niteliğinde kadastro parseli olarak mı kalmalı, yoksa bu parseller de aynı gerekçeyle yola terk edilerek ilk hali gibi yol olarak mı kalmalı?
3 – 3194 sayılı Kanunun 18’inci maddesine göre geri dönüş yapılırsa; düzenleme ayırma çapı düzenlenen kadastro parselleri geri dönüş neticesinde ayırma çapı düzenlenmiş şekilde iki parsel halinde mi, yoksa kök parsel olarak tek bir kadastro parseli olarak mı kalmalı?
4 – 3194 sayılı Kanunun 18’inci maddesine göre geri dönüş yapılırsa; imar uygulaması sonucu oluşan imar parsellerinde satış işlemi olmuş ise geri dönüş neticesinde bu imar parselini satın almış malikler geriye dönük kök kadastro parseline mi dönmeli veya bu malik ve imar parsellerine nasıl davranılmalı? (Atila061)

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

1 ay 5 gün önce - 1 ay 5 gün önce #7834 Yazan: hkocak
Sn. “Atila061” dikkatine;
1 – Geri dönüşüm işlemi yapılabilmesi için, öncelikle o uygulamanın tescil edilmiş olması gerekir. Sizin örneğinizde de tescil işleminin yapılmış olduğu anlaşılıyor. Geri dönüşüm için, tescili yapılan uygulamanın iptal edilmiş olması yeterlidir. İptal işleminin; “bölgenin plânsız alan olarak ilân edilmesi” ya da başka bir gerekçeyle olması fark etmez. Sonuç olarak; geri dönüşüm işlemi yapılması gerekir.
2 – Geri dönüşüm işlemiyle parseller, uygulama öncesine döndürülür. Ayırma çapı ise uygulama gereğince düzenlenmişti. İptal ile birlikte uygulama sırasında yapılanlar da yok hale gelir… Sonuç olarak; ilk hali gibi yol olarak bırakılır.
3 – Bir üst 2’nci sorunun cevabı için yazılanlar bu soru için de geçerlidir… Yani; uygulama sırasında ayırma çapı düzenlenmiş olsa bile geri dönüşüm; tek bir parça olarak kök parsele dönüş olmalıdır.
4 – Hiç tereddüdünüz olmadan; geri dönüşüm yeni malik adına yapılmalıdır. Hem de, daha önce DOP olarak kesilen miktar da eklenmiş olarak.
Örnek: Parsel A adına 2000 m2 olarak tescilli iken, %45 oranında DOP kesilip A’ya 1100 m2 imar parseli tahsis edilmiş... A, 1100 m2’lik bu imar parselini B’ye satmış. Parsel B’nin mülkiyetinde iken uygulama iptal ediliyor. Geri dönüşüm; B adına ve 2000 m2 olarak yapılır. … Hüseyin KOÇAK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.055 saniye
Geliştiren: Kunena Forum