ORKA EK 5 / GEÇİCİ 8

8 yıl 11 ay önce #4044 Yazan: bacanak
Sayın üstadlarım..
ORKA ihaleli programına başladık. Çalışmalarda kapsam konusunda tereddütlerimiz var. Eğer hatalı bir işleme neden olursak hazineyi zarara uğratmak riski olacağı endişemiz var.. Şöyleki
1- İdari sınırlara göre tapulama çalışma alanı belirlenip tapulaması tamamlanan yerlerdeki orman içi sarı alanların EK-5 e göre 3402 genel hükümlerine göre ( zilyetlik dahil ) zilyetleri adına mı, geçici 8 maddeye göremi değerlendirilecek?.. KANAAATIM GEÇİCİ 8 girer…Çünkü Tapulaması tamamlanan alan içerisinde 2.nci kadastro yapılamaz ..Sadece ormanların tescili sağlanır. Orman görevlisince sarıya bırakılan etrafı orman olan yerlerde GEÇİCİ 8 hükmündedir.
2- İdari sınıra uyulmadan sadece kültür arazileri esas alınarak tapulama çalışma alanı sınırı çevrilip tapulaması tamamlanan yerlerde ; tapulama sahası dışında, idari sınır içerisinde kalan taşınmazlar orman içerisi veya tampon bölgeler EK 5 yada geçici 8 hükmünde midir?… KANAATIM EK:5 hükümlerine göre 3402 sayılı kanuna göre tüm edinim koşullarıyla belirlenebilir.
3- Tapulama çalışma alanı sınırı belirlenerek tapulaması tamamlanan birim içinde büyük küçük ve blok halinde mevcut orman sınırlandırıldığında bu ormanın içinde kalan parça parça sarı olarak belirlenen yerler ve bu ormana sınır tapulama dışı bırakılan yerler ek 5 emi yoksa geçici 8 hükümlerine göremi çalışma yapılır.. KANAATIM… Belirlenen orman ilk tapulama çalışma alanı sınırı içinde kalıyorsa diğer sarı alanlar Geçici 8 hükmüne girer..

Bu konudaki makale ve görüşlerinizi okudum ve takip ediyorum.. Yine de çalışma yapan arkadaşlarımız arasında bu hususta görüş ayrılıkları olabilmektedir. Değerlendirmeleriniz için şimdiden teşekkür ederim..

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 10 ay önce #4353 Yazan: hkocak
Sn. "bacanak" dikkatine;

1) 1’inci sorunuzda bahsettiğiniz yerin Geçici 8’inci madde kapsamında mı yoksa Ek Madde 5 kapsamında mı kaldığının tartışılması bana anlamsız geliyor. Çünkü, konu orman ise iki madde de aynı kapıya çıkabilmektedir. Şöyle ki;

Geçici Madde.8’e bakacak olursak; “….. çalışma alanı içinde orman olduğu gerekçesiyle tespit harici bırakılan alanlarda, daha sonra kesinleşen orman kadastrosu sonucunda orman sınırı dışında kalan tapulu ve tapusuz taşınmazların 3402 sayılı Kanun hükümleri gereğince kadastrosu yapılır.” hükmündedir.

Yani genel sınır içerisinde bir yer orman olduğu gerekçesiyle tespit harici bırakılmışsa ve daha sonra da orman dışında kalmışsa, o yerde tapu kaydı ve zilyetliğe göre kadastro çalışması yapılabilecektir. Ek Madde.5 gereğince yapılacak olan da bu değil mi?

Eğer genel sınır içerisinde yer alan kısım ormanla ilgisi olmaksızın tespit harici bırakılmışsa o zaman geçici.8 ile Ek.5 arasında fark olur.

2) İkinci soruda bahsettiğiniz yer daha önce kadastrosu yapılmamış bir yer olduğu için geçici 8’den bahsetmeye gerek yok, sizin de bahsettiğiniz şekilde Madde Ek.5’in uygulanması gerekir.

3) Üçüncü sorunuzun cevabı da birinci soruya verilen cevap içinde bulunmaktadır… Tapulama çalışmalarında o yer orman olduğu gerekçesiyle tespit harici bırakılmışsa ve de orka çalışmalarında orman olmadığı belirleniyorsa, o kısımların tapu kaydı ya da zilyetliğe göre ilgilileri adına yazılması gerekir. ... Hüseyin KOÇAK
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: bacanak

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.054 saniye
Geliştiren: Kunena Forum