2B KADASTROSU VE İMAR PLANI

8 yıl 9 ay önce #4448 Yazan: elifduru
Sayın Üstadım;
3402 sayılı Kadastro Kanununun “EK MADDE- 4” hükümlerince 2/B kadastro çalışması yapılan alanda (kadastro parselleri) imar planı mevcut olup, planda kısmen yol, kısmen park ve kısmen konut alanı olarak ayrılmıştır.
Çalışma yapılırken imar planı dikkate alınması gereklimidir? Eğer gerekli ise nasıl bir yol izlemek gerekir? Teşekkürler….
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: pamukkale

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 9 ay önce - 8 yıl 9 ay önce #4451 Yazan: hkocak
Sn. "elifduru" dikkatine;

Siz tam olarak hangi çalışmayı yapıyorsunuz... Biliyorsunuz ki EK MADDE.4 gereğince; "kullanım kadastrosu" ve "güncelleme çalışmaları" yapılmaktadır.

"Kullanmım kadastrosu" yapıyorsanız; bu çalışmalar sırasında tıpkı bir ilk tesis kadastrosu yapar gibi çalışma yapılmaktadır. Zemindeki mevcut durum ne ide olun ölçümü yapılır. Öncesinde herhangi bir parsel yoktur. O nedenle de mevcut durumdaki oluşum ne ise onun ölçümünün yapılması gerekir... Diyelim ki, orada imar plânı var ve bu plâna göre oluşumlar var ve de mevcut kullanıcıları tarafından da bu şekilde kullanılıyor. O zaman plân gereği oluşmuş parseller esas alınarak çalışma yapılabilir... Ancak, imar plânı bulunduğu halde, zemindeki oluşumlar plândan farklı ise (ve plâna uygun parsellerin oluşturulması isteniyorsa) o zaman Maliye hazinesinin, 3194 sayılı İmar kanunu gereğince encümen kararı getirmesi gerekir. Aksi halde mevcut durum ne ise onu esas alarak parsel üretmelisiniz.

(Bilindiği üzere EK MADDE.4 Kadastro Kanununa 15.01.2015 tarihli ve 5831 sayılı Kanun ile eklenmiştir. Maddenin ilk yayınlandığı halinde, bu çalışmalar sırasında, ifraz tevhitler, 3194 sayılı Kanundaki kısıtlamalara tabi olmadan yapılabilir demekte idi... Yani bu çalışmalar sırasında ifraz/tevhit yapılırken imar mevzuatına uygunluğunun aranmaması dolayısıyla encümen kararına da gerek yok diyordu... Ama bu hüküm Anayasa Mahkemesinin 12.05.2011 tarih, E.2009/24, K.2011/77 sayılı kararı ile iptal edilmiştir... O nedenle de Ek Madde.4 kapsamında yapılacak çalışmalar sırasında ifraz/tevhit gerektiğinde imar mevzuatına uygun olduğuna dair karar alınması gerekir.).

"Güncelleme çalışmaları" yapıyorsanız; öncekinden farklı oluşumlar varsa ve oluşumlar imar plânına uygun ise o zaman, yine imar mevzuatına uygunluğa dair encümen kararı istemek durumundasınız. Ki o zaman imar plânına uygun parselleri oluşturmuş olursunuz... Güncelleme çalışmaları sırasında, önceki parsellerde bir değişiklik yoksa aynısını esas alıp geçersiniz... Burada imar plânı var diye mutlak o plâna uygun parseller oluşturmak zorunda değilsiniz. Plân uygulaması sizin "güncelleme çalışmaları" sonrasında da, bu çalışmalarda bağımsız olarak ilgililerin talebi ile 15, 16 uygulanarak ya da belediye tarafından resen 18 uygulanarak yapılabilir. ... Hüseyin KOÇAK
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: pamukkale, BAHADIR0672

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.086 saniye
Geliştiren: Kunena Forum