ORMAN KADASTROSUNDA HATALI ORMANTESPİTİ

8 yıl 8 ay önce #4589 Yazan: bacanak
Devam etmekte olan orman kadastro çalışması sırasında bir birime ait orman tahdit ve tespitleri yapılıp askı ilanına alınarak askı süreci tamamlanmış, herhangi bir davaya konu orman parseli olmadığı belirlenmiş ve fakat ormanların tapuya tescil edilmesi sırasında yapılan tespitte hata yapıldığı farkedilmiştir. Şöyleki ;
-- Tahdit ve tespiti yapılan ve askı ilanına çıkarılarak kesinleşen orman parsellerinden birinin tamamı daha önce tapuda - özel sicilinde- kayıtlı bulunan bir mera parselinin içerisinde kaldığı belirlenmiş olup yapılan orman tahdidi ile mükerrerliğe sebep olunduğu anlaşılmıştır. Hataya neden olunma sebebininde meranın ait olduğu paftaya değilde folye olarak derkenar şeklinde paftasına tersimli olduğundan kaynaklandığı belirlenmiştir. Bu aşamada mükerrerlliği gidermek için ne yapılabilir. Not : Orman askıdan inmekle beraber tapuya tescil edilmemiş durumdadır.
Düşüncemiz..
Orman parseli tapuya tescili sağlanıp hemen akabinde mera parseli ve orman parsellerine mükerrer tapulamadan bahsedilecek bir rapor ile mükerrerlik şerhi koydurmak .. BAŞKA BİR YOLU OLABİLİRMİ.. Görüş ve önerilerinizi bekliyoruz..

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 8 ay önce #4591 Yazan: hkocak
Sn. "bacanak" dikkatine;

Biliyorsunuz ki, "orman" deyince akan sular duruyor. Diğer taraftan "mera" ise bir hazine malıdır. Orman kadastrosu sırasında "orman" ile hazine taşınmazlarının mükerrerlik oluşturması durumunda nasıl işlem yapıklacağı ise en son 2014/5 sayılı genelgede yer almaktadır. Bu genelgedeki düzenleme doğrultusunda işlem yapmanızı öneririm.

Konuyla ilgili bir alıntı şu şekildedir;

"Daha önce Hazine adına tapusu bulunan taşınmazlardan orman haritasında kalanlar varsa, bunların da kısmen ya da tamamen orman içinde kaldığı belirlenir ve tescil bildiriminde gösterilir.
Bu durumdaki taşınmazların üzerinde müstakil ve daimi ayni hak bulunup bulunmadığı ilgili tapu müdürlüğünden yazılı olarak sorularak öğrenilir.

– Üzerinde müstakil ve daimi ayni hak bulunmayanlar için sorun bulunmamaktadır. Orman haritası dikkate alınıp paftasında gerekli değişiklik yapılarak Hazine taşınmazı doğrudan ormana dahil edilir.

Ancak Hazine taşınmazı kısmen orman haritasında kalıyorsa, orman içinde ve dışında kalan kısımların yüzölçümü hesaplanır. Orman içinde kalanlar yine ormana dahil edilip geri kalan kısmın yüzölçümü tescil bildiriminde gösterilir.

– Üzerinde müstakil ve daimi ayni hak bulunanlar; özel ve Hazine dışındaki tüzel şahısların taşınmazlarında olduğu üzere işlem yapılır. Hazine taşınmazı kısmen orman içinde kalıyorsa; o takdirde de, yine orman içinde ve dışında kalan kısımların yüzölçümleri ayrı ayrı hesaplanarak tescil bildiriminde gösterilir."
... Hüseyin KOÇAK
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: bedrettin toy, bacanak

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.061 saniye
Geliştiren: Kunena Forum