beyanlar hanesinde belirtme

7 yıl 8 ay önce #6010 Yazan: kemalpasakadastro
Yetki alanımız içerisinde bulunan ve 1998 yılından bu yana iki kez ihaleli iki kez de Müdürlüğümüz tarafından olmak üzere toplamda 4 kez çalışmalarına başlamış olduğumuz ancak vatandaşın şiddetli karşı çıkmaları nedeni ile bir türlü sonuçlandıramadığımız bir birimde bu kez yine en son maliklerin yoğun bir şekilde Valiliğe vermiş olduğu dilekçeler neticesinde çok zor şartlarda 3402 Sk.nun Ek 4. Maddesi kapsamında 6831 sayılı yasanın 2/B Maddesi ile hazine adına orman sınırı dışına çıkarılmış sahaların kullanım kadastrosu çalışmalarına başlamış bulunmaktayız. Ancak her ne hikmetse bu birimde 30 yıllık meslek hayatımda görmediğim ve bir türlü anlam veremediğim bir şekilde taşınmazalar sanki imar parselleri gibi 250-300 m2 lik parçalar halinde bölünerek neredeyse imarlı parsel fiyatına satılmaktadır. İşin rant boyutu had safhaya ulaşmış olup bazı parçalarda hiç abartısız 4-5 kez el değişikliği söz konusudur ve bu ifraz işlemlerinin bir çoğu da zeminde mevcut olmayıp ana taşınmaz bir bütün halde tarımsal amaçlı olarak kullanılmaya devam edilmektedir. Ortofoto görüntülerine ve elimizde mevcut olan halihazır haritalara göre ifraz işlemlerinin bir çoğunun tereddütsüz bir şekilde 2012 yılından sonra yapıldığı tespit edilebilmektedir. Bilindiği üzere Ek 4. Madde kapsamında yapılacak olan çalışmalarda uyulması gereken usuller TKGM nün 2012/5 sayılı Genelgesi ile düzenlenmiştir. Bu Genelgede
“19.04.2012 tarihli ve 6292 sayılı Kanunun 6 ncı maddesinin ikinci fıkrası ile 11 inci maddesinin ondördüncü fıkrası hükümleri gereğince; 3402 sayılı Kanunun Ek-4 üncü maddesi kapsamında kadastrosu yapılacak veya yapılmakta olan köy veya mahalle birimlerinde, 2/B alanlarının; kim veya kimler tarafından kullanıldığı ve varsa üzerindeki muhdesatın kime veya kimlere ait olduğunun yanı sıra, bu parsellerin el değiştirmelerinin ilk kullanıcısından itibaren ne suretle ve hangi tarihlerde yapıldığı ile son (halen) kullanıcısının hangi tarihten beri kullandığı, üzerindeki muhtesatın cinsinin ne olduğu ve hangi tarihte ihdas edildiği hususlarının tespit edilerek, kadastro tutanağının edinme sebebinde mutlaka etraflıca açıklanması (herhangi bir tereddüte meydan verilmeyecek şekilde net ve açık olarak yazılması), kullanıma/muhdesata yönelik olarak kadastro tutanağının beyanlar hanesinde, 31/12/2011 tarihinden önce olmak suretiyle “ …/…/…… tarihinden/… yılı … ayından/…. yılından beri …… kızı/oğlu ……… nın kullanımındadır.” şeklinde yazılacaktır.
31/12/2011 tarihinden sonraki kullanıcı ve muhdesatlar ise kadastro tutanağının edinme sebebinde açıklanmakla yetinilecek ve tutanağın beyanlar hanesine yazılmayacaktır.”
“Belediye encümeni veya il encümenince olumlu karar verilmeyen 2/B alanları ile 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununun yürürlüğe girdiği 19/07/2005 tarihinden sonra kullanıma başlanılmış 2/B alanlarında, Kanunun 8 inci maddesinde öngörülen miktarların altındaki miktarlarla parçalara ayrılmak suretiyle kullanıma başlanılmış tarım arazisi nitelikli 2/B alanlarında ise zemindeki fiili kullanım durumuna göre sınırlandırma yapılması mümkün olmadığından, 2/B alanlarının bir bütün olarak sınırlandırması yapılacaktır.
Bir bütün olarak sınırlandırması yapılan 2/B alanlarında, zeminde tespit edilen fiili kullanım sınırları, ölçü krokisinde parsel sınırı içerisinde kesik çizgiler ile gösterilerek harflendirilecek, yüzölçümü hesaplanacak, kadastro tutanağının edinme sebebi sütununda gerekli açıklama yapılarak bu durumdaki parseller için kullanıcı belirtmeleri, beyanlar hanesinde “Krokisinde (….) harfi ile gösterilen …. m2.lik kısım …/…/……. tarihinden/… yılı … ayından/…. yılından beri …… kızı/oğlu ……… nın kullanımındadır.” şeklinde yapılacaktır. Şartlara uygun olmadığı nedeniyle ifrazı yapılamayan ve ölçü krokisinde kesik çizgilerle gösterilen fiili kullanım sınırları, sınırlandırma krokisi ile paftasında gösterilmeyecektir.” Hükümleri yer almaktadır.
Buna göre 31/12/2011 tarihinden sonra kullanıcısı değişmiş olan parsellerde bu durum tutanağın edinme sebebinde açıklanacak ama kullanıcı olarak beyanlar hanesinde gösterilmeyecektir. Peki beyanlar hanesinde kim kullanıcı olarak gösterilecektir ? Beyanlar hanesi boş mu bırakılacaktır? Beyanlar hanesi boş bırakılacak ise Milli Emlak kullanıcısının olup olmadığını ve 6292 sayılı yasa kapsamında kimin müracaatını kabul edeceğini nereden bilecektir? Eğer 31/12/2011 tarihinden önceki kullanıcı beyanlar hanesinde gösterilecek ise bu tarihten önceki kullanıcının tespitinin mümkün olmadığı durumda ne gibi bir yol izlenecektir? Bu konu ile ilgili olarak söz konusu Genelde de bir hüküm bulunmamaktadır.
Üstadım sizin konu ile ilgili görüşünüz nedir. Saygılarımla…

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

7 yıl 8 ay önce - 7 yıl 8 ay önce #6049 Yazan: hkocak
Sn. "kemalpaşakadastro" dikkatine;

Konunun teorik tarafı basit de; uygulama tarafı (sizin de hakim olduğunuz üzere) oldukça zor.

Teorik tarafı; beyanlar hanesinde kullanıcı gösterilmeyecek demektir. O kadar. ... Ama uygulama tarafına geçtiğinizde, son kullanıcı 2012'den beri kullanıyor ama (ilk tesis kadastro çalışmalarında zilyetliğin eklenmesi misali) önceki kullanıcının kullanım durum ve süresinin, yeni kullanıcıya eklenip eklenmeyeceğine Milli Emlak karar vermesi gerekir.

O nedenle de kullanıcının bir şekilde görünmesi gerekecektir. Aslında tutanağın "edinme sebebi" kısmında yapılan belirtim de (Milli Emlak Müdürlüğü tarafından) yeterli görülmelidir. Ama "değerlendirme yapabilmem için mutlaka beyanlar hanesinde görmek istiyorum" derse; (ki bu iki kurumun uyumlu çalışması kapsamında şifahi olarak söylenmiş olması bile yeterli görülebilir.) O zaman son kullanıcı; (...... tarihinden beri) ibaresi yazılmak suretiyle beyanlar hanesinde de gösterilebilir.

Genelge gösterilmez diyor ama benim önerdiğim şekilde gösterilmesi halinde kimin hakkına zarar verilmiş olur ki? ... Bu şekilde gösterilen kişi Milli Emlak Müdürlüğüne başvurduğunda; durumu değerlendirecek olan, evveliyatına inip inmeme konusunu ve o kişinin hak sahibi olup olmayacağını belirleyecek olan Milli Emlak Müdürlüğü olacaktır. ... Siz kadastrocu olarak kimseyi yanıltmış oldunuz mu? ... Hayır. ... Hüseyin KOÇAK
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: kemalpasakadastro

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.060 saniye
Geliştiren: Kunena Forum