YOLA TERK İŞLEMİNDE CİNS DEGİŞKLİGİ

8 yıl 6 ay önce #4803 Yazan: haritacı9298
SAYIN ÜSTATLARIM CEVAPLARINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKÜR EDERİM .
BİR TAPUNUN CİNSİ 2 KATLI AVLULU KARGİR EV OLARAK GECİYOR.
BU PARSELİN YOLA TERK İŞLEMİNİ YAPMAK İSTİYORUM PARSEL ÜZERİNDEKİ 2 KATLI AVLULU KARGİR EV YIKILMIŞ OLUP YERİNE KACAK YAPI OLARAK 3 KATLI BETONARME BİNA YAPILMIŞ BEN BU YOLA TERK İŞLEMİNİ YAPA BİLMEM İÇİN EN BAŞTA LİKAPTA CİNS DEGİŞKLİGİ YAPIP SONRAMI YOLA TERK İŞLEMİNİ YAPACAM YOKSA CİNS DEGİŞLİGİ VE YOLA TERK İŞLEMİNİ AYNI DOSYADA YAPA BİLİRMİYİM.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 6 ay önce #4807 Yazan: 71excalibur71
serbest çalışan bir harita mühendisi olduğunuz ve işlemin olduğu yerde lihkab olduğunu anlıyorum.
öncelikle cins değişikliği ve yola terk işlemlerinin bir arada yapılamayacağını belirtmek isterim.
yapılı iken yapısız hale gelme (2 katlı avlulu ev) ile ilgili ve yeni yapılan yapı ile ilgili cins değişikliği tek dosyada lihkab tarafından yapılabilir.
belediye yeni yapı için yapı kullanma belgesi vermiş ise ve başkaca şart koşmuyorsa yola terk dosyasının cins değişikliği işleminden önce veya sonra yapılmasının önemi yoktur.
buna rağmen bazı yerlerde lihkab tarafından yola terk, ifraz vb dosyalar hazırlandığı ve bunların yapılmasına yönelik yargı kararları alındığı duyumları olmasına karşın genele yönelik talimat olmadığı sürece kendi işlemlerini bağlayan dosyalardır diye düşünüyorum. kolay gelsin...

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 6 ay önce #4812 Yazan: haritacı9298
Cevabınız için teşekkürler
benim anlamadığım imar kanunun 15 , 16 maddesine göre parselasyon yaptığımızda tapunun çinsi bağ ve ahır geçiyor parselasyon sonucu bütün parseller arsa olarak çıkıyordu bu hesaba yine cins değişikliği yaptıktan sonra parselasyon işlemi yapacağız

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 6 ay önce #4815 Yazan: 71excalibur71
T.K.G.M. 2010/4 sayılı genelgesinnin 15. maddesi 1. fıkrasında belirtildiği üzere imar planına göre yapılan işlemler sonucu yapı ile ilgisi olmaan cins değişiklikleri plan hükümlerine göre yapılmaktadır. bu doğal sonuçtur ve özel durumdur.
sizin sorunuzdaki örnekte: tescilli cinsi 2 katlı avlulu kargir ev olan parsel yola terk yapılınca 2 katlı kargir ev ve arsası olarak tescil edilir.
benim görüşüm: yola terk yapıldıktan sonra yapı ile ilgili cins değşiklikleri için lihkab üzerinden işlemlere devam etmenizdir.
kolay gelsin
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: haritacı9298

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 6 ay önce #4816 Yazan: Şükrü MERCİMEK
Sayın Haritacı63 meslektaşım, imar kanunun 15, 16. maddesi imar planı olan yerlerde uygulanıyorsa (plan dışı alanlarda yapılan birleştirme, ifraz da 15 ve 16 maddeler ve ilgili yönetmelik kapsamında yapılmaktadır.) plan gereği daha önce cinsi bağ, tarla vs. olan parsel cinsleri işlemin doğal sonucu olarak ifrazlardan sonra arsa olmak zorundadır. bunların Lihkab veya kadastro tarafından önce cins değişikliği yapılmasına gerek bulunmamaktadır. farz edelim ki lihkab'a cins değişikliği talebinde bulundunuz. imar planına göre, yol ve yeşil alana terkleri olan imar sorunu olan bağ veya tarlaya arsa diyemeyiz. çünkü arsa yapı yapmaya uygun arazi demektir. onun için LİHKAB da bu cins değişikliğini yapamayacaktır. öncesi bağ tarla vs. olanlar imar uygulaması sonucu resen arsa olurlar, TKGM. de bu yönde bir talimatı var, ancak tarih ve sayısını hatırlamıyorum. selamlarımla Şükrü MERCİMEK İST/ESENYURT LİHKAB.
Şu kullanıcı(lar) Teşekkür etti: bedrettin toy, haritacı9298

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

8 yıl 5 ay önce - 8 yıl 5 ay önce #4839 Yazan: hkocak
Sn. "haritaci63" dikkatine;

Yola terk ile cins değişikliği ayrı ayrı işlemlerdir. İlgilisi neyi talep ediyorsa onu, diğerinden bağımsız olarak yapabilirsiniz. Siz serbest çalışan bir mühendis iseniz, parsel üzerindeki binanın, halen paftasındaki bina ya da yıkılıp yenisi yapılan bina olduğunu dikkate almadan yola terk işlemini yapabilirsiniz. Parselin cinsi olarak da mevcut tescilli halini yazabilirsiniz. Cins değişikliği işlemi yine vatandaşın talebi üzerine ayrıca yapılabilir.

Parselin evveliyatı binasız ve cinsi de "arsa" dışında bir vasıfta ise; o zaman 15, 16. maddeler gereğince işlem yapılıp, imar parseli oluşuyorsa, parselin cinsi doğrudan "arsa" olarak yazılabilir. Onun için ayrıca cin değişikliği formalitesine gerek yoktur. ... Hüseyin KOÇAK

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.074 saniye
Geliştiren: Kunena Forum