TRAMPADA HARÇ ORANLARI

6 yıl 2 ay önce #7185 Yazan: hacı46
Bedel ve miktar farkı gözetilerek ve bedel ve miktar farkı gözetilmeden yapılan Trampada harç oranları aynımıdır. Gelir idaresi Başkanlığı Trabzon vergi Dairesi Başkanlığının 18.04.2017 tarihli 34 sayılı yazılarında 'Bedel ve miktar farkı gözetilerek yapılan trampalarda her bir gayrimenkul için ayrı ayrı olmak ve emlak değerinden az olmamak üzere beyan edilen gerçek alım satım bedeli üzerinden harç alınması gerekmektedir.'denilmektedir.Uygulama bu şekilde yapılmamaktadır.Örneğin:Bedel ve miktar farkı gözetilmeden .100.00+50.00=150.00 tl alınacak harç oranı 8.000 tl
Bedel ve miktar farkı gözetilerek yapılan trampada 100.00+50.000=150.000 tl harç oranı 6.000 tl midir.Bu konuda herhangi bir genelge vs. varmıdır.İşlerinizde başarılar diler saygıları sunarım.

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

5 yıl 10 ay önce #7330 Yazan: dodo
Trampada harç oranları ile ilgili olarak en son güncelleme ile
"Trampa işleminde tescile ek bilgiler aşamasında "Bedel Farkı Gözetilerek Trampa İşlemi Mi?" parametresi eklenmiştir. Bu soruda evet seçeneği seçilirse Bedel farkı gözetilerek harç hesaplaması yapılır ve Resmi senet bu seçeneğe göre oluşur."
değişiklik yapılmıştır. Buna gerekçe şudur. Tapu Dairesi Başkanlığının 30.03.2017 tarih E.731964 sayılı yazısına göre genel müdürlüğümüzün web sayfasında 12/06/2018 tarihinde de yayınlanmıştır. İçeriğ şöyledir. :

İlgi : a) Tapu Dairesi Başkanlığının 31.01.2017 tarihli ve 23294678-010.07.02-E.129666 sayılı yazısı .
b) Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 24.03.2017 tarihli ve 89472969-36166 sayılı yazısı.
İlgi (a) yazı ile bedel farkı gözetilmeksizin gerçekleştirilen trampa işlemlerinde emlak vergi değerinden düşük olmamak koşuluyla bildirilen değerlerden en yüksek olanı üzerinden her iki taşınmaz için ayrı ayrı harç alınması gerektiği; ancak tarafların bedel farkı gözeterek trampa yapmaları halinde, taşınmazların emlak beyan değerinden düşük olmamak üzere bildirilen değerleri üzerinden tapu harcı tahakkuk ettirilmesinin gerektiği bildirilerek Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığından görüş istenilmiştir.
Gelir İdaresi Başkanlığından alınan ilgi (b) yazıda; "Gayrimenkullerin bedel ve miktar farkı gözetilmeksizin karşılıklı olarak trampa edilmesi halinde, tapu harcının bu iki gayrimenkulden emlak vergisi değeri yüksek olanı esas alınarak bu değer üzerinden, bu değerden yüksek bir değerin bildirilmesi halinde ise bildirilecek değer üzerinden her iki gayrimenkul için ayrı ayrı harç aranılması; trampa işleminin bedel ve miktar farkı gözetilerek gerçekleştirilmesi halinde ise her bir gayrimenkul için emlak vergisi değerinden az olmamak üzere beyan edilen gerçek satış bedeli üzerinden harç aranılması gerektiği" bildirilmiştir.
Gelir İdaresi Başkanlığından alınan ilgi (b) yazı uyarınca TAKBİS işlem ağacında trampa işlemleri için;
"1) Bedel farkı gözetilmeksizin trampa işlemi",
"2) Bedel farkı gözetilerek trampa işlemi"
Şeklinde iki başlangıç seçeneğinin oluşturulmasının uygun olacağı,
Bedel farkı gözetilerek gerçekleştirilen trampa işleminde, tapu harcının bildirilen değerlerin toplamı üzerinden alınması ve resmi senet içeriğinde taşınmazlar arasında ki bedel farkının alındığı konusunda matbu ifade oluşturulmasının gerekeceği,
Bedel farkı gözetilmeksizin gerçekleştirilen trampa işleminde ise tapu harcının emlak beyan değerinden düşük olmamak üzere bildirilen değerlerden en yüksek olanı esas alınarak bu değer üzerinden her iki taşınmaz için ayrı ayrı harç alınması ve resmi senet içeriğinde taşınmazlar arasında bedel farkı gözetilmeksizin trampa yapıldığı konusunda matbu ifade oluşturulmasının uygun olacağı,
Değerlendirilmekte olup, TAKBİS yazılım değişikliği için gereken çalışmanın yapılması hususunda, ...

Lütfen sohbete katılmak için Giriş .

Sayfa oluşturma süresi: 0.059 saniye
Geliştiren: Kunena Forum